آیا تابهحال در مورد روشی به نام “هچینگ کمکی” شنیدهاید؟ آیا به دنبال راهی هستید که بتوانید شانس باروری خود را در درمانهای ناباروری افزایش دهید؟ آیا سؤال هچینگ چیست برای شما هم بیپاسخ مانده است؟ اگر پاسخ شما بله است، پس با ما همراه باشید، زیرا در این مقاله به معرفی و بررسی یکی از روشهای جدید و جذاب در حوزه درمان ناباروری، یعنی هچینگ، میپردازیم.
درمانهای تخمکگذاری مصنوعی برای زوجهایی که با مشکلات باروری روبرو هستند، یک امید بزرگ برای دست آوردن فرزندانی سالم است. اما متأسفانه، برخی از زوجها در اولین چرخه درمان موفق نمیشوند و نیاز به راهکارهایی دارند که شانس باروری آنها را افزایش دهند.
در اینجا هچینگ میتواند کارآمد باشد. این روش نوین و مبتنی بر تکنولوژی، با استفاده از سوراخکردن لایه بیرونی جنین (زونا پلوسیدا)، سبب افزایش شانس پیوستن جنین به رحم میشود. اما آیا واقعاً هچینگ کمکی، توانایی ارتقای شانس باروری را دارد؟ آیا در همه موارد مفید است؟
Assisted hatching یا هچینگ چیست؟
تقریباً ۵-۶ روز پس از لقاح مصنوعی، جنین درحالتوسعه آماده لانهگزینی در رحم میشود. قبل از اینکه این اتفاق رخ دهد، باید از پوششی به نام “زونا پلوسیدا” یا پوسته که در اولین روزهای توسعه، جنین را محافظت میکند، خارج شود. این فرایند به هچینگ معروف است.
سپس، جنین هچ شده میتواند در رحم لانهگزینی کند شود. یکی از دلایل عدم موفقیت برخی از انتقالهای جنین به بارداری، عدم هچ جنینها است. در واقع، شواهدی از مطالعات نشان میدهد که زونا پلوسیدا ممکن است وقتی که جنین در خارج از بدن کشت میشود، سخت شده و مانع از لانهگزینی شود.
برای مقابله با این سختشدن زونا، یک تکنیک به نام “هچینگ کمکی” توسعه داده شده است. این تکنیک شامل ایجاد یک سوراخ کوچک در زونا است که در فرایند هچینگ به جنین کمک میکند.
تکنیک هچینگ کمکی بر اساس شرایط بیمار و توصیه پزشک معالج تعیین میشود. این فرایند بهطورکلی در مراکز درمانی ناباروری انجام میشود و نیازمند تخصص و تجربه تیم پزشکی در این حوزه است.
هچینگ به چند روش انجام میشود؟
در فرایند هچینگ کمکی، چندین روش مختلف برای تخریب پوشش خارجی جنین مورداستفاده قرار میگیرد. برخی از روشهای رایج هچینگ کمکی عبارتاند از:
1. هچینگ مکانیکی
در این روش، با استفاده از ابزارهای مکانیکی مانند میکروسکوپ و سوزنهای نازک، فشار یا تخریبی در پوشش خارجی جنین ایجاد میشود. این فشارها میتوانند به پوشش خارجی جنین کمک کنند تا شکسته شود و جنین بتواند از آن خارج شود. حساسیت این کار باعث شده تا لازم باشد هچینگ در مراکز ناباروری با سطوح خاص انجام شود، ازاینرو باید با سطوح مراکز ناباروری آشنا باشید.
2. هچینگ لیزری
در این روش، از لیزر استفاده میشود تا پوشش خارجی جنین را تخریب کنند. با استفاده از نور لیزر، قسمتی از پوشش خارجی جنین تخریب شده و به جنین امکان لانهگزینی در رحم داده میشود. این روش به نسبت روشهای دیگر هچینگ کمکی، بسیار ملایمتر بوده و معایب و خطرات کمتری دارد. ازاینرو امروزه لیزر هچینگ استفاده بیشتری دارد.
3. هچینگ شیمیایی
آخرین روش برای هچینگ، استفاده از مواد شیمیایی است که به نازک شدن لایه محافظ جنین کمک میکنند. در این روش، مواد شیمیایی از جمله اسیدها یا آنزیمها به پوشش خارجی جنین اضافه میشوند تا ضخامت و محتوای پوشش را کاهش دهند و الحاق جنین را آسانتر کنند.
هر یک از این روشها مزایا و محدودیتهای خود را دارند و استفاده از یک روش خاص بستگی به شرایط بیمار و توصیه پزشک دارد. تیم پزشکی متخصص در حوزه ناباروری قادر است بهترین روش هچینگ کمکی را برای هر بیمار تعیین کند.
هچینگ چه مزیتهایی دارد؟
در درمان ناباروری از روشهای زیادی برای افزایش احتمال باروری استفاده میشود، همچنین دستگاههای مهمی مانند میکرواینجکتور اپندورف و بسیاری از تجهیزات خاص دیگر هم در این پروسه استفاده میشوند. هچینگ جنین هم یکی از همین روشها است که باعث بالارفتن احتمال لانهگزینی جنین میشود.
استفاده از روش هچینگ کمکی در تکنیکهای تخمکگذاری مصنوعی برخی مزایا و کاربردهای خاص دارد. مزایا و کاربردهای اصلی آن عبارتاند از:
– افزایش نرخ موفقیت
هچینگ کمکی میتواند نرخ موفقیت در انتقال جنین و بارداری را افزایش دهد. با ایجاد یک سوراخ کوچک در زونا پلوسیدا، جنین میتواند بهراحتی از پوشش خارج شده و به رحم متصل شود که این امر میتواند فرصت بارداری را بهبود بخشد.
– کاربرد در موارد خاص
هچینگ بیشتر در موارد خاصی استفاده میشود، مانند زنانی که قبل از اقدام به IVF تجربه ناموفقی در لانهگزینی جنین داشتهاند یا زونا پلوسیدا جنینشان سخت شده است. همچنین، در برخی موارد، زونا پلوسیدا در بیماران مسنتر سفت شده و هچینگ کمکی میتواند در این موارد نتایج بهتری به ارمغان بیاورد.
– امکان استفاده از جنینهای منجمد
در برخی موارد، جنینهای اضافی در فرایند IVF منجمد میشوند و در زمانهای بعدی استفاده میشوند. اما زونا پلوسیدا در این جنینها ممکن است به دلیل اثرات یخزدگی سخت شده و هچ نشوند. با استفاده از هچینگ کمکی، احتمال هچ شدن جنینهای منجمد افزایش مییابد و امکان بارداری در اثر استفاده از این جنینها بهبود مییابد.
درهرصورت، تعیین مزیت استفاده از هچینگ کمکی برای یک بیمار خاص نیازمند ارزیابی دقیق توسط پزشک متخصص است. پزشک شما بر اساس شرایط شما، تاریخچه باروری و سایر فاکتورها تصمیم خواهد گرفت که آیا استفاده از هچینگ کمکی در مورد شما مناسب است یا خیر!
مراحل لانهگزینی و نقش هچینگ
تا اینجا سعی شده تا به سؤال هچینگ چیست، پاسخ داده شود، اما یکی از مهمترین موضوعاتی که میتواند به این پرسش پاسخ دهد، این است که مراحل انجام هچینگ چگونه است؟
برای این کار یک سوراخ در زونا پلوسیدا (پوسته) هر جنینی که قرار است انتقال داده شود، ایجاد میشود. با استفاده از میکرومانیپولاتورها، جنین با استفاده از لوله نگهدارنده به طور مطمئن نگه داشته میشود درحالیکه با استفاده از ابزارها و روشهای خاص پروسه سوراخکردن لایه بیرونی جنین شروع میشود. پس از هچینگ کمکی، جنینها تا زمان انتقال به رحم، در محیطهای خاص و در شرایط بسیار کنترل شده نگهداری میشوند.
توجه داشته باشید که موفقیت در این پروسه به تجهیزاتی مانند میکرو مانیپولاتور بستگی دارد، ازاینرو باید از تجهیزات خوب استفاده شود. اپندورف یکی از بهترین برندها در این زمینه است، اما قیمت میکرو مانیپولاتور اپندورف کمی بالاتر از سایر برندها خواهد بود و این موضوع باتوجهبه دقت و کارایی بیشتر آن، بسیار منطقی است.
لیزر هچینگ با آی وی اف چه ارتباطی دارد؟
لیزر هچینگ یکی از روشهای استفاده شده برای انجام هچینگ کمکی در فرایند تخمکگذاری مصنوعی (IVF) است. در این روش، برای ایجاد سوراخ در زونا پلوسیدا (پوسته) جنین، از یک لیزر استفاده میشود.
با استفاده از لیزر، نور با تمرکز بالا بر روی زونا پلوسیدا تولید میشود. این نور باعث تشکیل سوراخ کوچکی در زونا پلوسیدا میشود که جنین میتواند از آن عبور کند و به رحم متصل شود. لیزر هچینگ بهعنوان یک روش دقیق و کنترل شده، امکان ایجاد سوراخ در زونا پلوسیدا را بادقت بالا فراهم میکند.
استفاده از لیزر هچینگ در IVF ممکن است در مواردی مفید باشد که زونا پلوسیدا سخت شده است یا جنینها نتوانستهاند بهدرستی هچ شوند. این روش میتواند بهبود نتایج بارداری را در برخی از موارد افزایش دهد.
آی و ی اف یکی از روشهای کارآمد و مهم در زمینه درمان ناباروری است که امروزه به بسیاری از زوجها کمک میکند تا پس از سالها، پدر و مادر شوند. اگر به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش علاقهمند هستید، توصیه میکنیم به مطلب ” آی وی اف چیست ؟ “ مراجعه کنید.
کاربردهای لیزر هچینگ چیست ؟
پیشازاین که کار به استفاده از هچینگ کمکی برسد، جنین باید در شرایط کنترل شدهای نگهداری شود و این موضوع در موفقیت پروسه درمان ناباروری اثر زیادی دارد. با این که قیمت فریزر اپندورف به نسبت دیگر فریزرهای آزمایشگاهی بیشتر است، اما این دستگاه، تضمین میکند که جنین در بهترین شرایط نگهداری شود.
پس از مراحل رشد جنین در شرایط کنترل شده و در فریزرهای آزمایشگاهی، مرحله هچینگ باید انجام شود که باتوجهبه مطالعاتی که تابهحال انجام شدهاند، بهتر است در شرایط خاصی استفاده شود. هر چند که در شرایط دیگر هم میتوان از این روش برای افزایش احتمال لانهگزینی جنین استفاده کرد، اما مطالعات در حال حاضر این روش را بیشتر برای شرایط زیر توصیه میکنند:
- زنانی که سطح هورمون FSH (هورمون تحریککننده تخمدان) در خونشان بالا است.
- زنانی که بیش از ۳۸ سال سن دارند.
- زنانی که پس از تکرار انتقالهای جنین با جنینهای باکیفیت ظاهراً خوب، نتوانستند باردار شوند.
- زنانی که زونا پلوسیدای جنینهایشان به طور مشخص سفت شده است.
آیا هچینگ خطرناک است؟
سوالی که پس از پاسخ به هچینگ چیست مطرح میشود این است که آیا هچینگ خطرناک است؟ برداشت جنین از محیط نگهداری و مانیپولاسیون آن، خطر آسیب را به دنبال دارد، مانند تغییرات دمایی یا خطرات احتمالی دیگر که نشاندهنده حساسیت این کار هستند. علاوه بر این، ایجاد سوراخی بزرگ یا کوچک ممکن است به جنین آسیب وارد کند. در عمل، این روش بسیار ساده است و خطر آسیب به جنین بسیار کم است.
بااینحال، چندین مسئله دیگر هم میتواند درباره خطرات هچینگ کمکی در نظر گرفته شود. بهعنوانمثال، یکی از خطرات ممکن مربوط به نفوذ عفونت به داخل جنین بهواسطه سوراخکردن زونا پلوسیدا است. همچنین، هچینگ کمکی ممکن است باعث افزایش خطر تشکیل بیش از حد آبسه در زونا پلوسیدا شود. این مسائل نیازمند بررسی دقیقتر و کنترل دقیق توسط تیم درمانی هستند تا خطرات محتمل را کاهش دهند و از سلامتی جنین محافظت کنند.
بااینحال اگر مرکز درمان ناباروری سطح بالایی داشته باشد و از تجهیزات خوب استفاده کند، امکان ایجاد این خطرات کاهش خواهد یافت. تجهیزات برند اپندورف مانند میکرواینجکتور اپندورف در این زمینه میتوانند بسیار کارآمد و مفید باشند و بهتر است مراکز درمان ناباروری این موضوع را در نظر داشته باشند.
آینده مورد انتظار برای هچینگ به کجا میرسد؟
این مطلب به شکل خاص به پاسخ به پرسش هچینگ جنین چیست، پرداخته است و تا اینجا سعی شده تا شما را با روشهای مختلف مانند لیزر هچینگ و مزایا و خطرات احتمالی آن آشنا کنیم. در بخش نهایی اما میخواهیم کمی در مورد آینده این روش صحبت کنیم.
هچینگ کمکی یک فناوری مهم در حوزه IVF است و تاکنون نتایج متنوعی در استفاده از این روش بهدستآمده است. اما آینده مورد انتظار برای هچینگ کمکی میتواند شامل پیشرفتهای زیر باشد:
- بهبود تکنیکها: بهبود تکنیکهای هچینگ کمکی میتواند بهدقت و کارایی بیشتر در ایجاد سوراخ در زونا پلوسیدا و کاهش خطرات آن منجر شود. تحقیقات بیشتر در زمینه استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند لیزر یا روشهای تکنولوژیک دیگر میتواند به پیشرفت هچینگ کمک کند.
- ترکیب با سایر روشها: هچینگ کمکی میتواند با روشهای دیگری مانند انتخاب جنین (PGS) یا انتخاب جنینهای باکیفیت بالا (PGD) ترکیب شود. این ترکیبها ممکن است نتایج بهتری در باروری و بارداری به دنبال داشته باشند.
- پژوهشهای بیشتر: پژوهشهای بیشتر در زمینه هچینگ کمکی میتوانند به ما درک بهتری از مزایا و معایب این روش بدهند. آینده مورد انتظار برای هچینگ کمکی نیازمند تحقیقات و آزمایشهای بیشتر در صنعت درمان ناباروری خواهد بود.
پس از پاسخ به سوال هچینگ چیست ، در انتها باید اشاره کنیم که این روش صرفاً برای زمانهایی که جنین خارج از رحم شک میگیرد مناسب است و در روشهای درمانی مانند iui نمیتواند مناسب باشد. برای درک بهتر مفهوم این موضوع توصیه میکنیم به مطلب ” iui چیست ؟” مراجعه کنید تا اطلاعات کاملتری در این باره داشته باشید.